Kulturarven som app på mobilen!

Folks deling av informasjon på nettet gjør for kunsten hva radio har gjort for musikk.
– Spencer Hyman, Artfinder

Tidsskriftet Mandag morgen skriver i nr. 11-2012 om hvordan kulturarven nå kan distribueres til brukere via applikasjoner på mobilen, og at arkiver, biblioteker og museer således kan levere viktige bidrag til vekst og innovasjon på tvers av landegrensene i Europa.

Åpne data representerer enorme verdier. I dag har arkiver, biblioteker og museer fritak fra EUs viderebruksdirektiv (som i Norge er effektuert gjennom offentlighetslovens §§ 7 og 9, og som jeg tidligere har skrevet om på denne bloggen). Kulturarven som disse institusjonene forvalter er dermed forvist til de tradisjonelle formidlingsarenaene. Dette er i ferd med å endre seg, blant annet gjennom initiativet Europeana (og den norske datteren Norvegiana).

Artikkelen i Mandag morgen peker på to hovedforutsetninger for at man skal kunne utnytte mulighetene som teknologien har åpnet for: ABM-sektoren må stille sine datakilder til disposisjon (fortrinnsvis i maskinlesbart format), og dataene må ha lisenser som tillater kommersiell viderebruk. Bare slik kan applikasjoner som Art4Europe, mobilappen som vant prisen for applikasjon med størst kommersielt potensiale under Hach4Europe i fjor, kunne flyttes fra tegnebordet og ut på europeeres mobiltelefoner. Bare slik kan applikasjoner som Art4Europe skape virkelige verdier i den nye, europeiske økonomien.

Å dele informasjon innebærer å miste kontrollen over den. Har du lagt et verk ut på internett kan du ikke lenger kontrollere hvordan det blir oppfattet og formidlet. Dette tapet av kontroll må aksepteres før man kommer videre, og det må derfor mye holdningsendrende innsats til før man kan begynne å nærme seg det virkelige gevinstpotensialet i åpne kulturarvsdata. For ABM-institusjonene handler det om å henge med i tiden og klare å forbli aktuelle.

Artikkelen i Mandag morgen er tilgjengelig for abonnenter på nett og i papirutgaven. En kortversjon av artikkelen skal også publiseres i tidsskriftet Bok og bibliotek.


Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: