Bachelorprosjekt vår 2014 – introduksjon

Denne våren gjennomfører jeg mitt bachelorprosjekt, som er en sentral del av bachelorutdanningen i arkiv og dokumentbehandling ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Jeg har valgt å skrive om journalføringskriteriene «gjenstand for saksbehandling» og «verdi som dokumentasjon», og hvordan disse er ment å skulle forstås.

Kriteriene ligger til grunn for journalføring og arkivering i all arkiv- og/eller offentlighetslovunderlagt virksomhet i Norge. Likevel er kriteriene upresise og skjønnsbaserte, og det er min innledende antakelse at dette påvirker arkivenes fullstendighet i mye større grad enn teknologiske hindringer. Blant annet.

Målet med prosjektet er å presentere en gjennomgang av et utvalg litteratur/teori som omhandler «gjenstand for saksbehandling» og «verdi som dokumentasjon» – fra lovforarbeider og lovverk, til etterarbeider, juridisk teori, og mer generell litteratur, og deretter vurdere om kriteriene forklares, om de forklares på ulike måter i ulike deler av kildehierarkiet mm.

Jeg bruker en dialektisk-relasjonell variant av kritisk diskursanalyse som metodisk tilnærming – og ja, jeg har allerede ved flere anledninger angret på at jeg ikke heller valgte å sende ut et lite spørreskjema (f.eks. til mine gode kollegaer) om et eller annet, for deretter å kunne lage og presentere et par fine grafer som prosjektets resultat. Det hadde vært mye enklere!

Den største utfordringen blir nok likevel at det finnes så lite litteratur/teori om dette – journalføringskriteriene er i veldig liten grad problematisert og diskutert. Så var vel det også noe av grunnen til at jeg valgte nettopp dette som tema.

Jeg håper selvfølgelig på godt resultat, og også på et resultat med et visst praktisk tilsnitt og kanskje også en viss praktisk påvirkningskraft. Det vil tiden vise!


Reklame
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: