Museologisk lunsj: om fotografi og digitaliseringens effekter

Onsdag 10. april 2013 deltok jeg på museologisk lunsj ved Universitetet i Oslo, arrangert av Kultrans. Anna Dahlgren, lektor i kunstvitenskap ved Stockholms universitet, foreleste om virkningene av fotodigitaliseringsprosjekter i arkiv- og museumsinstitusjoner.

BildarkivetstorForelesningen tok utgangspunkt i boken «I bildarkivet. Om fotografi och digitaliseringens effekter«, som handler om hvordan digitaliseringen har forandret fotografiets funksjon i arkivene.

Dahlgren innledet med en diskusjon av fotografiets materialitet og fotografiet som en ting. Hun nevnte «the material turn», hvorpå flere av de andre deltakerne nikket gjenkjennende (ikke jeg…). Deretter kom hun inn på vår tids bildebærere, hvordan bildebæreren påvirker forståelsen av objektet, og at også digitale fotografier har en materialitet i seg, bare på en annen måte enn analoge fotografier. Vellykkede digitaliseringsprosjekter må ta inn i seg og forsøke å gjenskape fotografiets og fotosamlingens materialitet. Først da kan digitaliseringen gi en reell merverdi.

Katalogisering ble også tatt opp, og her, som i alle andre arkivsammenhenger, står dokumentasjonen sentralt – man må beskrive hvorfor man har valgt å katalogisere som man har gjort og beskrivelsene må være tilgjengelige for brukerne av samlingene.

Avslutningsvis, etter en diskusjon om hvorvidt man bør langtidsbevare de enorme mengdene digitale fotografier som blir produsert for tiden, påpekte en av de andre deltakerne at vi synes å forholde oss til det analoge som noe opphøyd, mens savnet etter tapt digitalt materiale ikke er like stort. Det kan virke som om man mener det ligger en ekstra bevaringsverdighet (og kanskje også autentisitet) i analogt materiale, sammenliknet med digitalt materiale.

Jeg går gjerne på museologisk lunsj flere ganger, særlig hvis temaet igjen er såpass arkivrelatert som dette var. Ordning, tilgjengeliggjøring og ikke minst bruk av fotosamlinger – forskningsrettet bruk, men kanskje helst bruk med hensikt å skape noe nytt, f.eks. kunstneriske arbeider eller utstillinger – er veldig interessant. Dette blir forhåpentligvis ikke min siste befatning med disse temaene!


Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: