Innovative arkivarer?!

For litt over en uke siden deltok jeg på et uformelt innovasjonsseminar hos Steria. Samme helg ble innlegget «Managing Innovation» publisert av The Huffington Post, og jeg begynte så smått å lure på om ikke vi arkivarer også kan ha nytte av litt av den typen innovasjon som Steven Strauss beskriver.

Innovasjon handler om å skape verdi.
En ny forretningsmodell, fremgangsmåte eller holdning kan være vel så verdifullt som et nytt produkt – kanskje i mange tilfeller også avgjørende for at produktet faktisk blir verdifullt. Dessuten: vi må hele veien klare å måle (verdien av) det vi skaper; «If you can’t measure it, you can’t manage it.» (Peter Drucker).

«Begin by Defining Outcomes, Outputs and Inputs.»

  • Outcomes beskriver hvor vi skal – visjonen vår, målet, det vi skal strekke oss etter. Hvis vi vil være den beste arkivtjenesten i hele Norge – javel, da må vi finne ut hvordan vi kan klare det, og deretter jobbe utrettelig mot målet (som i dette tilfellet muligens er noe ullent, men la gå).
  • Outputs er trinnene på veien mot det overordnede målet. F.eks. kan vi si at vi vil at antall e-poster registrert i arkivsystemet skal ha økt med 20 % innen fjerde kvartal neste år. Kanskje vil vi at våre kollegaers tilfredshet med arkivtjenesten og opplevelse av arkivarenes serviceinnstilling skal bli 50 % bedre innen 6 måneder. Eller at arkivarene selv skal rapportere at de er så og så mye mer fornøyde med sin egen arbeidshverdag.
  • Inputs dreier seg om å bestemme hva vi trenger for å nå målene vi har satt oss. Kanskje mangler vi kompetanse og må sende noen på kurs, eller ansette en ny person. Kanskje er det behov for et tettere eller bedre samarbeid med IT-avdelingen. I mange tilfeller trenger man muligens bare å bli litt engasjert og motivert!

Det er lettere å formidle hva man er, hva man vil og hva man trenger dersom man selv har dette klart for seg. Strauss beskriver en praktisk tilnærming til innovasjon gjennom målformulering, identitets- og merkevarebygging. Forhåpentligvis synes flere enn meg at det er inspirerende! Men obs: «Invention and genius are one percent inspiration, ninety-nine percent perspiration.» (Thomas Edison).


Reklame
1 kommentar
  1. Takk for lenken til Steven Strauss artikkel. Det er flott når noen er konkrete heller en luftige når det gjelder innovasjon. Tror absolutt det er mulig med innovasjon innen arkivdanning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: